vrijdag 13 januari 2012

Wij zijn als dakgrind!

Wij zijn als dakgrind!

Een mooi lied is dat: Wij zijn als adem! Maar van de week realiseerde ik me ineens dat wij ook als dakgrind zijn. Ik wil het lied niet veranderen maar het is een mooie gedachte.

Ik zal het uitleggen.

Ik werk in de bouw, wij leggen allerlei installaties aan. Verwarming, riool, luchtbehandeling, waterleiding en ook hemelwaterafvoeren. In de volksmond worden dit regenpijpen genoemd. En zo’n regenpijp begint op het dak. En dat was waar ik begin deze week, het begin van het nieuwe jaar stond om te kijken of wij de regenpijp goed hadden aangebracht. Daar was een man bezig om met een grote omgekeerde stofzuiger allemaal grind op het dak te spuiten. Het zogenaamde dakgrind. Eerst legde hij een dun laagje, toen ging de man weg om later terug te komen om een dikkere laag te leggen. Dit herhaalde zich nog een keer. Tot er een mooie laag dakgrind op het dak lag.
Dat heb je wel eens dat er ineens een aantal zaken op een rijtje vallen. Zo ook bij mij, het kwartje viel:  Wij zijn als dakgrind!

Wat er vooraf ging.

Eerlijk is eerlijk dit kwartje viel niet vanzelf, het kwam door een opmerking die in mijn hoofd was blijven hangen. Op 1 januari was het weer zover, het gelukwensen van elkaar in het nieuwe jaar. Het is voor mij altijd weer lastig om iets origineels te bedenken om iemand toe te wensen, waar dan ook uit blijkt dat je het beste voor hebt met diegene die je de hand schudt. Ik wist niks origineels te verzinnen en kwam niet verder dan te zeggen: de beste wensen voor het nieuwe jaar voor jou en de jouwen.  Ik kom al jaren niet verder, ik ben niet zo origineel. Anderen zijn daar beter in. Er was iemand die mij op 1 januari de wens meegaf  dat 2012 maar een verbindend jaar mocht worden. Diepzinnige woorden!

Ik begreep dat toen niet. Mijn eerste gedachte was het verbindende jaar tussen 2011 en 2013, klinkt logisch. Maar om dat nu iemand toe te wensen, dat zag ik niet. Ik moest er duidelijk verder over nadenken. Bedoelde hij het zalvend, zo in de trant van wonden verbinden? Alle wonden die geslagen waren in 2011 zouden verbonden worden in het nieuwe jaar? Klonk beter maar nog steeds niet logisch. Bedoelde hij verbinden met allerlei media, televisie, radio of internet? Met verbinden kan je zoveel kanten op. Ik kwam er niet uit. Het bleef in mijn hoofd hangen. Tot ik op dat bewuste dak liep, met name toen die man twee keer terugkwam viel het kwartje.
Dakgrind heeft namelijk veel gemeen met ons, gelovigen. Wat die man iedere keer kwam doen was kijken of er al genoeg dakgrind op lag. Dakgrind zorgt er namelijk voor dat de dakbedekking op een plat dak er niet af wordt geblazen. Het is zoals dat heet, ballast. Eén kiezel alleen wordt zo weg geblazen, en de dakbedekking ook, maar als je een heleboel kiezels hebt zijn ze samen zwaar genoeg om het dak op zijn plaats te houden. Daarom moet er een dikke laag op liggen. Dakkiezels hebben andere dakkiezels nodig want ze kunnen het niet alleen. En zo is dat ook met ons. Wij kunnen het niet alleen! God heeft ons in een groep, Zijn Gemeente, geplaatst zodat we samen dat dak op zijn plaats kunnen houden. Wij moeten verbonden zijn met elkaar en met Hem, dan pas komen degene naast ons en wijzelf volledig tot ons recht.

Wij kunnen lachen met elkaar en huilen met elkaar, 1 Kor 12, Rom 12:9-21, elkaar steunen en verdragen, Rom 14. Samen  die ene Heer dienen die het hele lichaam draagt, Efe 4. Nu snap ik de wens die de broeder mij meegaf, tenminste als er niet iets nog diepers achter zit. Hij wenste mij een verbindend jaar toe, met mijn broeders en zusters binnen Eben-Haezer, met mijn broeders en zusters in andere kerken, met mijn en zijn Heer. Een hele mooie en diepe wens die ik hem van harte na wil na spreken. En om dan toch een beetje origineel te zijn gebruik ik toch mijn eigen variant:

Mogen jij en ik in 2012 zijn als dakgrind!