zaterdag 18 mei 2013

Waarom Genade?



Genade, waarom heb ik dat nodig?

Het is warm die dag. Rufus had nooit gedacht dat hij zo zou eindigen. Als gladiator in de arena. Hij heeft goed gevochten die dag. Hij heeft twee tegenstanders verslagen maar de derde was te sterk voor hem. De retarius, zo één die vecht met een net en een drietand, was hem te snel af. En voordat Rufus zijn eigen zwaard kon gebruiken lag hij met het net om zijn benen op de grond, hij kon geen kant op. En nu zat hij op zijn knieën  te wachten op wat de mensen wilden dat er met hem zou gebeuren. Zou hij gedood moeten worden of zouden de mensen vinden dat hij goed had gevochten en  massaal om genade gillen. Hij hoopte het laatste, hij was nog niet klaar om te sterven. Hij wilde nog zoveel doen. Het geluid zwol aan. De mensen begonnen te schreeuwen en te joelen. Ze maakten gebaren. Duimen omhoog of omlaag. Hij kon het niet goed zien, maar de consul wel. De consul zou beslissen. De Consul maakte een gebaar, zijn duim ging naar boven. Rufus kreeg genade. Hij mocht blijven leven. Hij mocht blijven leven, hij kon het bijna niet geloven…..

Het verhaal gaat door maar we houden het hierbij.

Herken je dit verhaal? Het is zo duidelijk waarom Rufus genade wil krijgen. Hij wil blijven leven. Hij wil nog niet dood en zeker niet op deze manier, met een zwaard door zijn lijf. Als Rufus geen genade zou krijgen zou hij op een vrij pijnlijke manier ter dood worden gebracht. Rufus had deze genade nodig. Alles zou over zijn.

Iedereen weet wat Genade betekent. Een niet verdiende gunst!
Maar je kan je daarnaast wel een aantal vragen stellen over die genade, bijvoorbeeld:
-          Wat was er gebeurd waardoor Rufus afhankelijk was van genade?
-          Wat gebeurd er met Rufus als hij geen genade krijgt?
-          Van wie krijgt hij genade?
-          Wat gebeurd er met Rufus nadat hij genade heeft ontvangen? (Dit   verteld het verhaal niet maar misschien kan je er iets bij bedenken?)

Niet de enige!
Rufus is niet de enige die genade krijgt. In de bijbel staan legio voorbeelden van mensen die genade ontvangen. Noach, Jozef, Mozes en het hele volk, Lot, Paulus, Gideon, David en nog veel meer mensen bij wie het niet met name genoemd wordt.
Probeer eens voor één van de namen hierboven deze 4 vragen te beantwoorden.
Kun je dat? Spreek dit eens door met je buurman.

Wat gaat mij dit aan?
Oke, mooie verhalen, maar wat gaat mij dit aan? Wat heeft dit met mij te maken? Waarom moet ik een verhaal van lang geleden horen om iets voor mezelf te leren? – Dat zou je je kunnen afvragen. Maar dan moet je Efeze 2:4-6 eens lezen.
Maar omdat God zo barmhartig is, omdat de liefde die hij voor ons heeft opgevat zo groot is, heeft hij ons, die dood waren door onze zonden, samen met Christus levend gemaakt. Ook u bent nu door zijn genade gered.

Dit gaat over jou! Ook jij bent door genade gered! Dat staat er!
Naast de vraag, wat gered zijn betekent, kun je dus ook die vragen stellen die hierboven staan.
1.       Wat is er gebeurd waardoor ik afhankelijk ben van genade?
2.       Wat gebeurt er met mij als ik geen genade krijg?
3.       Van wie krijg ik die genade?
4.       Wat gebeurt er met mij nadat ik genade ontvang?
Mogelijk kun je hier zelf ook nog een vraag aan toe voegen?

Heb je wel eens over deze vragen nagedacht? Voor mijzelf is vooral de eerste vraag altijd een probleem geweest. Waarom had ik nu genade nodig? Ik deed het toch allemaal keurig? Ik luisterde naar mijn ouders, ging iedere zondag naar de kerk, ik deed geen echte verkeerde dingen. God moest wel van me houden dus ik verdiende het toch ook wel een beetje die genade?

Daar sloeg ik de plank dus behoorlijk mis. Ik was net zo afhankelijk van Gods genade als ieder mens. Dat was in het begin wel een schok, moet ik zeggen. Totdat ik besefte dat die Genade voor mij in het bijzonder was. Dat gaf me een gevoel van diepe dankbaarheid.

Lees de volgende Bijbelgedeelten en kijk of je de vragen hierboven kunt beantwoorden? Niet voor een ander maar probeer ze steeds voor je zelf te beantwoorden.
Rom 5:18-21                                      1 kor 15:12-24
Rom 3:9-18                                        Rom 3:21-24
Rom 11:6                                           Efe 2:18
Efe 2:1-10

Mogelijk dat je andere teksten weet. Dat is kan natuurlijk ook.

Uiteraard gaat het om iedereen zijn eigen antwoorden. Maar voor de volledigheid hierbij mijn persoonlijke antwoorden:
1.       Wat is er gebeurd waardoor ik afhankelijk ben van genade?           
o   Collectief kun je zeggen dat door de daad van Adam de relatie met God is verbroken. Zonder de Genade die God ons schonk door Zijn Zoon aan het kruis voor ons te laten sterven en Hem daarna op te wekken en aan Zijn rechterhand te zetten was er geen persoonlijke relatie met God mogelijk. Wat ik daarnaast individueel ben gaan beseffen dat ik, zoals Paulus schrijft, God niet zocht. God vond mij! Ik kon God nog zo dienen door allerlei goede dingen te doen. Ik kon het niet zelf, want iedere keer ging het toch weer mis. Ik probeerde uit mezelf het goede te doen, maar het lukte niet. Als ik wil doen wat Hij van mij vraagt dan ben ik van Hem afhankelijk!
2.       Wat gebeurt er met mij als ik geen genade krijg?
o   Dan rest mij een leven zonder rots! Een rots waar ik op kan bouwen. Op wie ik kan  steunen, die mij draagt en leidt. Een rots die er altijd voor me is. Dan rest mij een leven zonder hoop! Hij is de Heer van de opstanding. Niet alleen voor mij maar voor alle mensen.
3.       Van wie krijg ik die genade?
o   Die is makkelijk te beantwoorden, God is mijn redder, door Zijn Zoon Jezus, de Christus, onze Heer!
4.       Wat gebeurt er met mij nadat ik genade ontvang?
o   Dan wil ik leven uit die Genade. Ik wil me stellen in Zijn dienst. Ik wil de weg gaan die Hij voor me uitstippelt.

Door voor je zelf de vraag te beantwoorden waarom je Zijn Genade nodig hebt in je leven, wordt je dankbaar als je beseft dat Hij jou Zijn Genade schenkt om niet. Dan wil je net als Rufus leven, LEVEN met hoofdletters. LEVEN in Zijn Koninkrijk!

Gezegend zij onze God en Vader, de Vader van onze Heer, de Christus, Jezus.