maandag 14 oktober 2013

De eerste…..

In Johannes 4 staat een wonderbaarlijke gebeurtenis beschreven. Jezus moet door Samaria heen om in Galilea te komen. Onderweg, bij een bron, ontmoet Hij een vrouw en raakt in gesprek met haar. Tijdens dit gesprek gebeurt iets heel opmerkelijks. Nadat de vrouw Hem verteld dat ze de Messias verwacht, als diegene die alles zal uitleggen. Hierna geeft Jezus toe dat Hij het is op wie ze wacht. Dat Hij de beloofde Messias, die Christus genoemd wordt, is.

Vervolgens haalt de vrouw allerlei mensen uit de stad, die Jezus geloven om Zijn woord. Hij blijft daarna nog 2 dagen bij de Samaritanen. En op de derde dag vertrekt Hij weer naar Galilea. En daar wordt Hij ontvangen omdat ze gezien hadden wat Hij op het feest in Jeruzalem gedaan had!

De vrouw, waarmee Jezus praat, komt uit Samaria. Een landstreek tussen Judea en Galilea. Een gebied waar mensen woonden die geen Joden waren. Geen landgenoten van Jezus dus, en juist aan deze vrouw zegt Jezus als eerste van zichzelf dat Hij de Messias is. Niet aan een Jood, maar aan een heiden. En als Hij het verteld gelooft ze Hem direct op Zijn woord.
Bij de overige Samaritanen gaat dit net zo, ze geloven Hem om Zijn woord. Hij blijft zelfs  twee dagen bij hen en er komen vele tot geloof! Hierna gaat Hij weer naar Zijn volksgenoten.

Zoals ik eerder al liet zien dat de zegening van de zonen van Jozef over jou en mij gaat, zo gaat dit verhaal ook over jou en mij.
We leven in de tijd dat Jezus bij de heidenen is. De twee dagen dat Hij bij de Samaritanen is, zijn een beeld voor de 2 dagen van duizend jaar, 2.000 jaar, dat Hij onder de heidenen is. Dat Hij onder de heidenen Zijn lichaam uitroept. De heidenen zullen Hem geloven om Zijn woord, net zoals de Samaritanen deden. Na de 2 dagen zal Hij zich weer richten op Zijn volksgenoten. En die zullen Hem dan ontvangen om alle dingen die Hij in Jeruzalem heeft gedaan! Na twee dagen zullen ze Hem eindelijk aannemen als hun Messias!

Mooi toch? Dat er in de evangeliƫn al zichtbaar is hoe God met Jood en heiden Zijn weg gaat. Dat er ook hier al een plaats is ingeruimd voor jou en mij. Dat God niks doet zonder Zijn werk van te voren bekend te maken.

Einde verhaal zou je kunnen zeggen? Niet helemaal!
In Lucas 9 wordt ook over een ontmoeting tussen Jezus en de Samaritanen verteld. Nu heeft Jezus Zijn aangezicht gericht op Jeruzalem. Hij komt bij de Samaritanen en ze willen Hem niet ontvangen omdat Hij niet bij hun wil aanbidden, maar bij de Joden. Hij wil niet aanbidden op de berg Gerizim, maar in Jeruzalem.

In dit beeld ligt een waarschuwing voor ons. Op het moment dat de Messias Zijn oog weer richt op zijn volk, zou het kunnen zijn dat wij ons achtergesteld voelen. En net als de Samaritanen Hem dan niet meer willen ontvangen. En dat is nou net niet de bedoeling. Paulus schrijft hierover in Romeinen 15. Het is de bedoeling dat wij, samen met Zijn volk, Hem zullen loven en prijzen. We verheugen ons met Zijn Volk, want Hij is Diegene waar wij op hopen( Rom 15:9-12)

maandag 7 oktober 2013

Wat maakt het uit?


Oke, Messias of Christus, wat maakt het uit? Die vraag heb ik al van diverse mensen gekregen.
Je kunt dit zelf zien in het stukje uit Hand 26:23, wat hieronder staat.
Handelingen 26:23

De Nieuwe Bijbelvertaling
Herziene Statenvertaling
NBG-vertaling 1951
 
23 namelijk dat de messias zou lijden en sterven en dat hij als eerste van de doden zou opstaan om aan zijn eigen volk en aan de heidenen het licht te verkondigen.’
23 namelijk dat de Christus moest lijden en dat Hij, als Eerste uit de opstanding van de doden, een licht zou aankondigen aan dit volk en de heidenen.
23 namelijk, dat de Christus zou lijden, en dat Hij als eerste uit de opstanding der doden het licht zou aankondigen en aan het volk en aan de heidenen.



In dit stukje zie je heel mooi dat de Christus moest lijden en dat Hij niet pas Christus werd toen Hij opgestaan en verheerlijkt was. Als je dan Messias invult, zoals de nieuwe Bijbelvertaling doet, dan zie precies om wie het gaat. Diegene waar Mozes en de profeten al op gewezen hadden. De Messias, waar IsraĆ«l al die jaren naar uitgezien heeft. Ze hebben Hem niet herkend.
Maar doordat de Messias leed, kon Hij opgewekt worden en verheerlijkt worden en zo de redder van de gehele wereld worden.
Ineens zie je om wie het werkelijk gaat! Over wie Paulus het heeft als hij over Christus praat!

 

donderdag 3 oktober 2013

Christus of Messias of…….

In  Hand 4:25 wordt een gedeelte uit Psalm 2 aangehaald. Het is op zich al mooi om te zien hoe de discipelen de teksten uit de psalmen toepasten op hun Heer, Jezus. Maar voor ons zijn dit ook mooie plaatsen om Griekse woorden met Hebreeuwse woorden te vergelijken. In Hand 4:25 staat het volgende: 

 25 die door de heilige Geest bij monde van onze vader David, uw knecht, gezegd hebt:

Waarom hebben de heidenen gewoed

en de volken ijdele raad bedacht?

26 De koningen der aarde hebben zich opgesteld en de oversten zijn tezamen vergaderd

tegen de Here en tegen zijn Gezalfde.

Als we kijken naar het laatste gedeelte van vers 26 dan staat hier voor het woord Gezalfde in het Grieks het woord :
(bovenste woord is in het Grieks, daaronder in ons alfabet, daaronder de betekenis, onderaan de weergave in het Engels)

Je ziet hier al in het Engels het woord Christ staan en het is ook niet verwonderlijk dat wij dit woord doorgaans met Christus vertalen.
Als we naar het gedeelte kijken in Psalm 2 waar dit vers uit aangehaald wordt, dan vinden dit Griekse woord in het Hebreeuws. In het Hebreeuws luidt het woord:


In het Hebreeuws ontbreken de klinkers, maar toch is duidelijk het woord maschiach te herkennen. De bron van ons woord Messias. In het oude testament wordt het woord Messias kennelijk met Gezalfde vertaald, terwijl in het nieuwe testament de term Christus wordt gebruikt. In beide gevallen gaat het echter om het begrip Gezalfde. Mag je zeggen, twee woorden met dezelfde betekenis?

Ik denk het wel, zeker als je leest wat er in het Johannes evangelie over gezegd wordt. In Joh 1:42 roept Andreas het uit:

Wij hebben gevonden de Messias, wat betekent: Christus.

Johannes verteld, maar legt ook gelijk uit! 


Hij, Jezus, was vanaf het begin de beloofde Messias, de voorzegde Christus!
Hij is De Gezalfde!
 Gezalfd om Profeet, Koning en Hogepriester te worden.