vrijdag 17 januari 2014

Zoek de verschillen!..........

Of liever gezegd de overeenkomst!

Vier verhalen, heel verschillend maar met één overeenkomst! 

De Emmausgangers, Fillipus en de kamerling, Paulus en de Joden en een zekere Apollos.

De eerste twee verhalen zijn bekend. Jezus die plots bij de reizigers op weg naar Emmaus komt lopen en met hen een gesprek begint over al wat gebeurd is in Jeruzalem. Fillipus, die op aanwijzing van een engel, een ontmoeting heeft met een man uit Ethiopië en hem Jezus verkondigt! De twee andere zijn wat minder bekend. Maar passen wel in dit stukje.

Apollos
Het volgende staat er over Apollos in handelingen 18
Hand 18:24 En een zekere Jood, genaamd Apollos, geboortig uit Alexandrië, een geleerd man, doorkneed in de Schriften, kwam te Efeze. 25 Deze was ingelicht omtrent de weg des Heren en, vurig van geest, sprak en leerde hij nauwkeurig hetgeen op Jezus betrekking had, ofschoon hij alleen wist van de doop van Johannes. 26 En deze begon vrijmoedig op te treden in de synagoge. En toen Priscilla en Aquila hem hoorden, namen zij hem tot zich en legden hem de weg Gods nauwkeuriger uit. 27 En toen hij naar Achaje wilde oversteken, moedigden de broeders hem daartoe aan en schreven aan de discipelen, dat zij hem vriendelijk moesten ontvangen. Deze, daar aangekomen, was door (Gods) genade van veel nut voor hen, die geloofden. 28 Want onvermoeid bestreed hij de Joden in het openbaar en bewees uit de Schriften, dat Jezus de Christus is.

Paulus
In handelingen 28 staat er beschreven wat er met Paulus gebeurd als hij eenmaal in Rome is. Hij heeft een huis gehuurd en nodigt daar mensen uit en dan staat er dit geschreven:
23 En nadat zij een dag met hem hadden afgesproken, kwamen verscheidenen tot hem in zijn verblijf, wie hij met nadruk het Koninkrijk Gods voorstelde, pogende hen te overtuigen ten opzichte van Jezus, uit de wet van Mozes en de profeten, van de vroege morgen tot de avond toe.

Dit is wat mij opviel in al deze verhalen. In al de verhalen wordt vanuit de wet en de profeten aangetoond dat Jezus de Messias, de Christus is. Kennelijk is het oude testament niet alleen een boek met mooie verhalen, psalmen en gezangen. Maar als je weet waar je moet kijken dan kan je er veel meer van leren. 

Jezus
Kijk maar Jezus zegt het zelf tegen de Emmausgangers.
Luc24:25 En Hij zeide tot hen: O onverstandigen en tragen van hart, dat gij niet gelooft alles wat de profeten gesproken hebben! 26 Moest de Christus dit niet lijden om in zijn heerlijkheid in te gaan? 27 En Hij begon bij Mozes en bij al de profeten en legde hun uit, wat in al de Schriften op Hem betrekking had.

Fillipus
Ook Fillipus vult een gedeelte van Jesaja in handelingen 8.
35 En Filippus opende zijn mond, en uitgaande van dat schriftwoord, predikte hij hem Jezus.


Als ik die verhalen lees, vraag ik me af, zou ik ook Jezus kunnen prediken uit de toen bekende schriften? Uit Mozes en de profeten? Zou ik iemand kunnen overtuigen, of zelfs maar laten zien, wat er op Jezus slaat in het oude testament? Aantonen dat Hij zou komen en moest lijden? Welke plek Hij zou krijgen?
Kan jij dat?