vrijdag 23 maart 2012

Eindtijd, toekomstverwachting! 24.03.12

o    Eindtijd, toekomstverwachting!
 
Laat ik beginnen met te zeggen dat dit op zijn minst een lastig onderwerp is. Niet alleen omdat het voor ons mensen sowieso lastig is om in de toekomst te kijken. Maar specifiek in dit geval ook om het feit dat, onze bron, de Bijbel, op dit punt niet het eenvoudigste boek is.

Er is namelijk nergens een volledige beschrijving te vinden van alle dingen die gaan gebeuren. Er staat nergens bijvoorbeeld een behoorlijk stappenplan geschreven. Er staan wel op verschillende plaatsen fragmenten van de toekomstverwachting beschreven. Soms zijn die bedoeld voor Gods volk Israel, soms voor de gelovigen en soms voor alle mensen. Daarnaast zijn er toekomstverwachtingen al uitgekomen en sommige nog niet. Het blijft een berenlastig onderwerp.

Hoe dat komt, die versnippering? Daar heb ik al eens eerder over geschreven in mijn blog over de eindtijd. Dat is ook verder nu niet van belang. We zullen het moeten accepteren en proberen om met datgene wat we wel weten het beste ervan te maken.

Eindtijd, toekomstverwachting!
Als je op internet leest, of je luistert naar predikaties, of studies, dan hoor je vaak de kreet: Wij leven in de eindtijd! Of we leven dicht tegen de eindtijd aan! Dan kan je een eigenaardig gevoel bekruipen. Ik denk ook dat het een onderwerp is dat je eigenlijk niet wilt horen, want je wilt nog zoveel. Ik wil bijvoorbeeld mijn zeilboot nog opknappen en een keer naar Istanbul.
Ik denk dat iedereen wel wat kan invullen wat hij of zij nog wil doen, voordat…

Daarnaast kan ik me voorstellen dat er nog een aantal andere vragen bij je op komen.
-    Wat is die eindtijd?
-    Waartoe leidt de eindtijd?
-    Wanneer is de eindtijd?
-    Wat houdt de eindtijd in voor mij?
-    Moet ik er blij mee zijn met het feit dat het eindtijd is?
-    Is er nog een tijd na de eindtijd?
Misschien heb je nog wel meer vragen. Mogelijk worden die ook tijdens deze studie beantwoord, anders moet je ze maar stellen, dan kunnen we kijken of we een antwoord kunnen vinden.

o    Waartoe leidt de eindtijd?

Waartoe leidt de eindtijd. Wij noemen het de eindtijd, maar eigenlijk is het het begin van een nieuw tijdperk. Je kunt het vergelijken met een geboorte. Het geboren worden van een baby wordt vooraf gegaan door weeën. Deze weeën zijn voor de moeder van de baby op zijn zachtst gezegd niet zo heel prettig. Maar ze heeft het ervoor over omdat straks haar kindje geboren wordt.

In de bijbel wordt de eindtijd ook wel vergeleken met de geboorteweeën voor een nieuw tijdperk. De vraag is dus waartoe de eindtijd leidt?

We lezen:
•    Zach 14:1-7
•    Luc 21: 27-28
•    Mat 25:31
•    Hand 1:9

Het antwoord op de bovenstaande vraag is:

De wederkomst van de Here Jezus. Zichtbaar voor Zijn volk, en de hele wereld, op de olijfberg! Met aansluitend een tijdperk van vrede en herstel voor Israel en de volken.

o    Wat is die eindtijd?

De eindtijd leidt dus tot de komst van Jezus Christus, zichtbaar op de olijfberg. En die komst houdt heling, vrede en rust in voor Gods volk en door hun voor de schepping op aarde. Micha  4:1-14, Sefanja 3:12-20, Maleachi 4:1-6, Jes 57:18, Jes 25:6-9, Jes 11:1-10, Eze 34:11-19, Eze 37:24-28, Ope 20:1-15
Een geweldig toekomstperspectief, maar net als bij de baby moeten er eerst vervelende dingen gebeuren. De weeën, de eindtijd.

Een mooi voorbeeld hiervan is ook de uittocht uit Egypte. God, JHWH, ging zich bekendmaken aan de farao en daarmee aan de hele toenmalige wereld. Hij ging Zijn naam spreekwoordelijk op de kaart zetten.
Als je het verhaal globaal neemt dan zie je dat Israel eerst verdrukt wordt. Dan komt er een roep om verlossing op gang. Door plagen heen bevrijdt God Zijn volk. Ze mogen gaan, maar met een laatste krachtsinspanning zet de farao alles op alles en denkt het volk bij de Schelfzee te kunnen knechten. God treedt echter handelend op waardoor de farao met heel zijn leger omkomt.

Dit is heel in het kort wat er ook wat er in de eindtijd gaat gebeuren. God gaat toewerken naar het zichtbaar, het openbaar worden van Zijn Zoon. Dit zal ook nu weer met een heleboel machtsvertoon gepaard gaan.

Er staat op een heleboel plaatsen dingen geschreven over die eindtijd.

We zullen kijken wat we erover kunnen vinden.

We lezen:
•    Matt 24:3-31
•    Lucas 21:10-27
•    Zach 14:1-11

Let eens op wat voor een soort ellende er hier beschreven staat! Oorlog en gerucht van oorlog, honger, aardbevingen en verdrukking. Het eindigt allemaal met de omsingeling en inname van Jeruzalem, totdat….de tijden van de heidenen vervuld zullen zijn, dan zal de Zoon des mensen met kracht en majesteit verschijnen.

Dit is ook allemaal terug te vinden in het boek openbaringen. Al eeuwen lang is er discussie over hoe je dit boek moet uitleggen. Daar wil ik me niet in mengen. Daarnaast zit in het boek openbaring  een bepaalde structuur. Die heb ik in de appendix bijgevoegd. In het boek openbaringen staan de gebeurtenissen als het ware een paar keer beschreven. De ene keer wordt het vanuit een bepaald gezichtspunt verteld en de andere keer weer vanuit een ander.
Ik wil me voor nu beperken tot het lezen van een paar specifieke plaatsen, waar dat goed te zien is. Deze gedeelte zoomen in op de gebeurtenissen die we al gelezen hebben.
We beginnen in hoofdstuk 6, hier wordt geschreven over 7 zegels en de eerste betreft iemand op een wit paard die een kroon werd gegeven. Dit duidt op de antichrist. Die komen we in hoofdstuk 13 weer tegen als het beest. De zegels beschrijven de plagen die we ook al bij Matteus zagen. Het 7e zegel bestaat uit 7 bazuinen en de 7e bazuin bestaat uit 7 schalen.
Als we dan bijvoorbeeld in 9:13-21 de 6e bazuin lezen dan zien we dat ondanks dat er verschrikkelijk veel mensen de dood zullen vinden, de mensen die nog overblijven weigeren zich te bekeren, vs 20
 
We gaan weer zelf lezen!
•    Ope 11:1-14 De twee getuigen
•    Ope 13:1-10 het beest(uit de zee)
•    Ope 13:16 merkteken op je hand of voorhoofd
•    Ope 13:18 666

Ook in openbaring loopt het op hetzelfde uit. De Zoon des mensen, Jezus, de Christus keert weer. Lees bijvoorbeeld maar in 19:11-16. Hier staat beschreven hoe Jezus het koningschap aanvaardt.

Als je hier verder leest dan zie je ook hoe het verder gaat. En van Paulus mogen we weten dat het niet eindigt hier, maar dat alle mensen tot erkenning zullen komen dat Jezus de Heer en opgestane is. Lees maar in 1 Kor 15:23-28

o    Wanneer is de eindtijd?

 Dit is de vraag die de discipelen stellen aan Jezus in Mat 24. Hier kan je ook Jezus Zijn antwoord vinden. Daarnaast geeft hij op dezelfde vraag in handelingen aan dat het niet de zaak is van de discipelen om de exacte tijd te weten. Hand 1:7

Mooi zijn de woorden van Jezus in mat 24:36-39,
36 Doch van die dag en van die ure weet niemand, ook de engelen der hemelen niet, ook de Zoon niet, maar de Vader alleen. 37 Want zoals het was in de dagen van Noach, zo zal de komst van de Zoon des mensen zijn. 38 Want zoals zij in [die] dagen vóór de zondvloed waren, etende en drinkende, huwende en ten huwelijk gevende, tot op de dag, waarop Noach in de ark ging, 39 en zij niets bemerkten, eer de zondvloed kwam en hen allen wegnam, zo zal ook de komst van de Zoon des mensen zijn.

Het zal voor een hoop mensen totaal onverwachts zijn. Wij niet want eerder in vers 32 zegt Hij dat je acht moet slaan op het uitlopen van de vijgeboom. Dit is een beeld voor Israel als natie. Zodra je de vijgeboom ziet uitlopen dan weet je de zomer is nabij.

o    Wat houdt de eindtijd in voor mij?

Jezus komst houdt voor ons, gelovigen, ook wat in. In al de onderstaande teksten staat daar iets over geschreven.
•    Rom 8:18
•    2 Kor 5:1-5.
•    1 thes 4:13-18
•    1 kor 15:48-53

Naar aanleiding van de teksten hierboven kun je zien dat de gelovigen en ook de gestorven gelovigen zullen veranderen bij Zijn komst. Als garantie daarvan hebben wij nu al Zijn Geest ontvangen.

Daarnaast kun je op diverse plaatsen lezen dat wij niet gesteld zijn tot toorn! Net als Israel dat niet was in Egypte!
•    1 Tess. 1:10
•    1 Tess.5:9
•    Fil. 3:20-21

Ook voor ons geldt dat we niet weten wanneer Hij komt voor ons. Paulus schrijft dat heel duidelijk. Het zal ons alleen niet mogen verrassing, omdat wij rekenen op Zijn wederkomst. Lees 1 Tes 5:1-11

Tot die tijd hebben wij zijn Geest ontvangen als onderpand, 2 kor 5:5.
Vanuit die kracht mogen we leven, want het is een kracht tot behoudenis.
•    Joh 3:16
•    Rom 1:16-17

Het evangelie is een kracht Gods tot behoud voor een ieder die gelooft.
 
o    Moet ik blij zijn met de eindtijd?

Ik heb al aangegeven dat ik zelf ook nog een hoop wil doen. Ik heb een heleboel plannen en ik denk jullie ook. Maar zou je iets kunnen bedenken waarom je er blij om zou kunnen zijn?


In romeinen 8:18-23 beschrijft Paulus hoe heel de schepping onderworpen is aan de vruchteloosheid. Dat heel de schepping in al haar delen zucht en in barensnood is. En als ik heel eerlijk ben dan zie ik dat om mij heen.
Ellende in de natuur. Een afvalberg waar we geen raad mee weten. Een klimaat dat steeds verder uit de pas gaat lopen. Aan de ene kant mensen die lijden en aan de andere kant mensen die alleen maar met zichzelf bezig zijn. Mensen die lijden, die het niet meer zien zitten, die hun heil in van alles en nog wat proberen te zoeken. Met al onze welvaart zijn we niet in staat om heel de wereld te voeden. De mens die alleen maar aan zichzelf denkt! Als onze economische groei in Nederland dreigt minder te worden gaan we discussiëren over het al dan niet stopzetten van de gelden aan de ontwikkelingslanden. Waar is de saamhorigheid, waar is onze naaste. …en zo kan ik nog wel even door gaan.

Daarom zou ik willen zeggen als bemoediging naar elkaar toe, het is bijna eindtijd. Als bemoediging naar de wereld om ons heen. Niet goedkoop, maar als een hou vol! Het beste moet nog komen! Niet vanwege die eindtijd, maar vanwege de zomer erna.
We zien de tekenen. We zien de vijgeboom, Israel en al de bomen, de landen uit het verleden om Israel heen,  uitlopen! Zoals Jezus zei is de zomer reeds nabij. Hoe dichtbij dat weten we niet, maar dat de zomer komt is zeker.

maandag 19 maart 2012

Summer is coming!


De zomer komt!

Ik heb pas een reeks boeken gelezen waarin de mensen elkaar waarschuwden met de woorden: De winter komt! In de gelijknamige televisieserie klonk het in het Engels: Winter is coming! 
Het klonk altijd vrij onheilspellend, maar dat kwam het verhaal juist ten goede.
In deze studie wil ik het positief gebruiken: Summer is coming!
Als een bemoediging naar elkaar toe, als een bemoediging naar mensen toe die het niet meer zien zitten, als een bemoediging naar de wereld toe. SUMMER IS COMING!
Gisteren zag ik het verdriet van een meisje in Japan, een jaar na de verwoestende tsunami begroef ze haar vader symbolisch. Ik zou willen zeggen: Summer is coming!  Een wereld die op drift is, op drift de verkeerde kant uit, mensen die het niet meer weten! Hey, summer is coming!

Als een positief geluid in een donkere wereld! Als een belofte die op het punt staat om door te breken.
Het was gisteren een heerlijke lentedag, de eerste dit jaar. Bedoel je dat dit de voorbode is van een heerlijke zomer? Hoewel ik hoop dat we een lekkere zomer zullen krijgen bedoel ik dat niet. Ik zal het uitleggen.

Jezus spreekt erover in Lucas 21:30, let op de vijgeboom en op al de bomen. Zodra zij uitlopen, weet gij uit uw zelf, omdat gij het ziet, dat de zomer reeds nabij is. Zo moet ook gij wanneer gij dit ziet geschieden, weten, dat het Koninkrijk Gods nabij is.
We zien de vijgeboom, Israel en al de bomen, de landen uit het verleden om Israel heen,  uitlopen! Zoals Jezus zei is de zomer reeds nabij. Hoe dichtbij dat weten we niet, maar dat de zomer komt is zeker.
Wat bedoelt Jezus met de zomer? Wat moet er gebeuren voordat de zomer aanbreekt? Wat betekent dat voor Israel, voor ons en voor de hele wereld?


Ik moet eigenlijk zeggen: The Son is coming!!!

Binnenkort meer!