maandag 7 oktober 2013

Wat maakt het uit?


Oke, Messias of Christus, wat maakt het uit? Die vraag heb ik al van diverse mensen gekregen.
Je kunt dit zelf zien in het stukje uit Hand 26:23, wat hieronder staat.
Handelingen 26:23

De Nieuwe Bijbelvertaling
Herziene Statenvertaling
NBG-vertaling 1951
 
23 namelijk dat de messias zou lijden en sterven en dat hij als eerste van de doden zou opstaan om aan zijn eigen volk en aan de heidenen het licht te verkondigen.’
23 namelijk dat de Christus moest lijden en dat Hij, als Eerste uit de opstanding van de doden, een licht zou aankondigen aan dit volk en de heidenen.
23 namelijk, dat de Christus zou lijden, en dat Hij als eerste uit de opstanding der doden het licht zou aankondigen en aan het volk en aan de heidenen.



In dit stukje zie je heel mooi dat de Christus moest lijden en dat Hij niet pas Christus werd toen Hij opgestaan en verheerlijkt was. Als je dan Messias invult, zoals de nieuwe Bijbelvertaling doet, dan zie precies om wie het gaat. Diegene waar Mozes en de profeten al op gewezen hadden. De Messias, waar Israël al die jaren naar uitgezien heeft. Ze hebben Hem niet herkend.
Maar doordat de Messias leed, kon Hij opgewekt worden en verheerlijkt worden en zo de redder van de gehele wereld worden.
Ineens zie je om wie het werkelijk gaat! Over wie Paulus het heeft als hij over Christus praat!

 

15 opmerkingen:

  1. Siebe, als ik scherp lees, maak je wat snel je conclusie. Als ik zeg: 'de koning was een dienstknecht', dan zegt dit niets over wanneer hij koning werd. Je kan van iemand spreken in zijn huidige titel over een moment voor hij die titel kreeg. Evenmin zegt 'Christus moest lijden' iets over wanneer hij Christus werd. Toch. Er staat niet 'toen Hij Christus was moest Hij lijden'

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat Thijs zegt, lijkt me terecht. Als ik zeg dat onze koning is geboren in 1967 dan werpt niemand tegen dat op het moment dat hij geboren werd nog geen koning was.

    De titel 'gezalfde' (Messias, Christus) verwijst uiteraard naar een moment dat iemand gezalfd werd. Koningen en priesters werden gezalfd met letterlijke olie door een daartoe bevoegd iemand. Jezus werd gezalfd door God Zelf. Niet met olie maar met datgene waar olie een beeld van is: de Geest. Petrus wijst in Hand.10:38 op het moment van Jezus' doop in de Jordaan. Daar werd Jezus door God gezalfd met zijn Geest.

    Maar kreeg Jezus bij zijn doop blijvend de Geest? Nee, want een paar jaar later stierf Hij (= gaf Hij de geest). Toen Hij in het graf de Geest van God ontving (Hand.2:33; Rom.8:11) en opstond uit de doden, pas toen vond zijn definitieve zalving plaats. Zijn doop in de Jordaan verwijst daar in beeld ook naar. Toen hij opstond uit de wateren kwam de Geest op Hem (Mat.3;16).

    En dat verklaart ook waarom Jezus tot zijn opstanding beslist niet wilde hebben dat al uitgebazuind zou worden dat Hij de Christus was (Mat.16:20). Het zou voorbarig zijn. Want defenitief werd Jezus door God tot Heer en Christus gemaakt in zijn opstanding. Eerst moest Hij lijden en sterven en als eerste uit de doden opstaan (Hand.26:23).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Thijs, dat klopt. Je kan het op twee manieren lezen. Dat ben ik direct met je eens. Maar dat is het mooie als je er Messias invult, zoals de nieuwe bijbel vertaling doet.Dan besef je om wie het ging en dat Hij inderdaad moest lijden zoals de profeten hadden voorzegd.Dan besf je ook dat je het maar op 1 manier kan uitleggen. Hij was immers de beloofde Messias.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. André, dit is volgens mij een herhaling van zetten. Op dit punt zijn we het oneens.
    Als jij deze blog en de vorige hebt gelezen, zul je beseffen dat je dus eigenlijk beweert dat Jezus de Messias niet was. Althans nog niet. Hoe had Zijn volk Hem dan kunnen herkennen?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wanneer werd Jezus volgens jou gezalfd Siebe?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dus tot aan zijn dertigste levensjaar was Jezus nog geen Christus. M.a.w. als tegen de herders gezegd wordt (Luc.2:11) "U is heden de Redder geboren, namelijk Christus...", dan is daarmee niet bewezen dat Hij op dat moment al daadwerkelijk gezalfd was.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. André, handelingen 10:38 is er vrij duidelijk in over het tijdstip waarop Jezus gezalfd werd en wat Hij daarna deed. Dus op het moment dat de Herders dit zeiden was Hij inderdaad nog niet gezalfd. Maar op het moment dat Petrus zei dat Hij de Messias was, was Hij dus wel al gezalfd!

    Dit doet overigens niks af aan het feit dat de woorden Christus en Messias op hetzelfde woord gezalfde duiden en dat zowel Petrus, Paulus en Johannes het allemaal over dezelfde persoon hebben. Namelijk de Messias, waarvan Mozes en de profeten al spraken!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. O ja en dan klopt de tekst dus ook dat de Messias zou lijden.

    Groet,

    Siebe

    BeantwoordenVerwijderen
  10. We zijn het er over eens dat Jezus de Gezalfde werd bij zijn doop in de Jordaan.
    Maar ben je met me eens dat deze titel slechts tijdelijk was? Wie sterft raakt immers z'n titels kwijt. Definitief kreeg Jezus de Geest toen Hij opstond uit het graf - en laat dat nu precies uitgebeeld worden bij zijn doop in de Jordaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Andre, dus onze verzegeling met de Geest is ook tijdelijk als je het zo bekijkt?

    Ben jij het overigens wel met mijn verhaal eens dat Messias en Christus allebei vertaling zijn van het woord Gezalfde?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    2. Sorry voor m'n late reactie Siebe.

      Messias en Christus zijn exact dezelfde begrippen met dien verstande dat het één Hebreeuws en het ander Grieks is. In het Nederlands is het Gezalfde. Helemaal mee eens.
      We zijn het er ook beiden over eens dat Jezus de Gezalfde is sinds Hij de heilige Geest ontving bij zijn doop. Het enige verschil tussen jou en mij is dat ik er vanuit ga dat Jezus' doop vooruitwijst naar zijn opstanding toen Hij definitief de Geest ontving.
      Beiden hebben ons punt nu wel gemaakt, schat ik in.

      Het ga je goed!

      Verwijderen
  12. Mooi Andre, dat we het eens zijn over het feit dat Messias en Christus dezelfde begrippen zijn!

    Maar ben je het ook met me eens als ik dit betrek op Het lichaam van de Gezalfde? Dan zie je namelijk tot welk lichaam wij behoren!

    BeantwoordenVerwijderen