Sociale Wezens!
De mens is een sociaal wezen. De mens is niet gemaakt om alleen te zijn. Kijk maar in Genesis. Hier was de mens alleen maar God maakte een tweede mens, de vrouw, zie Gen 2:18, zodat hij niet alleen was. Gen 2:18 En de HERE God zeide: Het is niet goed, dat de mens alleen zij. Ik zal hem een hulp maken, die bij hem past.
Kennelijk wil God dat we niet alleen zijn. Hij heeft ons tussen andere mensen gezet en zegt zelf ook dat Hij bij ons is. Dit kun je bijvoorbeeld lezen in fil 4: 5 Uw vriendelijkheid zij alle mensen bekend. De Here is nabij. Jezus zegt hetzelfde in Matt 28:20 En zie, Ik ben met u al de dagen tot aan de voleinding der wereld.
Sterker nog Hij geeft aan op wat voor manier we naast elkaar en tegenover Hem zouden moeten staan. Jezus zegt in mat 22: 37 Hij zeide tot hem: Gij zult de Here, uw God, liefhebben met geheel uw hart en met geheel uw ziel en met geheel uw verstand. 38 Dit is het grote en eerste gebod. 39 Het tweede, daaraan gelijk, is: Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf.
We zijn gezet tussen andere mensen en de Heer is ons nabij!
Daar moeten we wat mee. Het zou een mooie boel worden wanneer we allemaal op ons eigen eiland zouden staan en niks met elkaar te maken zouden hebben. Of met God te maken zouden hebben.
Voorbeeld 1:
We zouden als knikkers zijn die elkaar niet raken! Een beetje rollend over onze eigen baan, doelloos, nutteloos!
Maar knikkers raken elkaar, ze beïnvloeden elkaar zonder dat ze kunnen praten. Laat er maar eens twee botsen. Dan gaan ze, afhankelijk van hun massa, een andere baan. Er is een verband tussen de knikkers. De twee knikkers hebben een relatie!
Relatie
In de wetenschap
In de wiskunde wordt gesproken van een relatie als een verband tussen twee grootheden. In diverse wetenschappen wordt geprobeerd om de relatie tussen waargenomen verschijnselen te verklaren en kwantificeren, veelal op zoek naar oorzaak en gevolg.In de informatica bestaan er relationele databases, waarin de relatie tussen tabellen wordt bekrachtigd met een foreign key. Een voorbeeld hiervan is iTunes: Een liedje is gekoppeld aan één of meerdere albums, die weer aan één of meerdere artiesten toebehoren.
Zoek je op een artiest, dan vindt je ook zijn liedjes en zoek je op een liedje, dan vindt je de bijbehorende artiest(en).
In de wiskunde beschrijft een relatie het verband of de betrekking tussen objecten. Iedere relatie is gedefinieerd over een aantal verzamelingen en verbindt, uit deze verzamelingen, de elementen die met elkaar in het bedoelde verband staan.
Tussen personen
Relaties tussen mensen kunnen de vorm hebben van een liefdesrelatie in diverse vormen (huwelijk, latrelatie, open relatie en dergelijke). Er hoeft echter geen liefde in het spel te zijn om van een intermenselijke relatie te spreken, zoals bijvoorbeeld bij zakelijke relaties.In de godsdienst
Het godsconcept van de drie grote monotheïstische godsdiensten veronderstelt een persoonlijke godsrelatie, en zelfs een liefdesrelatie. Een zakelijke relatie met de godheid is een typisch Grieks en heidens fenomeen waarbij men met de godheid onderhandelt en een do ut des-relatie (Latijn: ik geef opdat jij geeft) onderhoudt.Intermenselijke relatie, d.w.z. een relatie tussen twee of meer mensen
Dit weekend gaan we het hebben over intermenselijke relaties, relaties op het sociale vlak! De relatie tussen twee of meer mensen.
Wij hebben in ons leven ontzettend veel relaties. Bijvoorbeeld met:
- Je ouders
- Broers of zussen
- Vrienden/vriendinnen
- Je relatie! Vrouw/man/verloofde/ vriend/ vriendin
- Je huisdier
- Broeders en zusters
- Leraren
- Buschauffeur
- Jezus/ God
Vraag : Wat is de relatie: Mozes en Elia?
Misschien vind je de laatste twee wel raar. Maar als je de definitie van een godsdienstige relatie leest dan zie je dat je in een relatie met God al heel gauw uitkomt op: Ik geef u iets en dan geeft u mij iets. Maar zo zit onze God niet in elkaar. Hij geeft! Hij wil een persoonlijke relatie met jou, net zoals je een relatie hebt met ieder ander persoon.
Vanmorgen behandelen we stap 1
Je moet die ander kennen, maar net zo belangrijk is dat je jezelf kent. Je moet weten waar er gemeenschappelijke interesses liggen, je moet weten waar de ander van houdt maar ook waar jijzelf van houdt. Je moet weten waar gemeenschappelijke belangen liggen en of waar juist niet. Je moet weten wat je drive is en je moet weten wat de ander zijn drive is.
Natuurlijk verschilt het niveau waarin je dit wilt weten per persoon en per relatie.
De buschauffeur hoeft bijvoorbeeld alleen maar te weten dat jij naar station Noord wilt en jij wilt alleen maar weten dat hij naar station Noord gaat. Dit is datgene wat jullie bindt op dat moment en dat definieert jullie relatie. Of je gaat naar een concert, de bassist loopt toevallig voorbij. Je hebt een relatie met elkaar, maar welke? Je wilt wat zeggen!
Maar van iemand op wie je verliefd bent is het wel fijn om te weten of zij dat ook op jou is. Pas als je dat weet, dan kan je aan jullie relatie gaan werken, of niet!
Opdracht 1.
Hoe goed ken je jezelf?
Teken op het blad dat je hebt gekregen een vlak in het midden en 4 vlakken erom heen. Teken in het midden datgene wat centraal staat in jou leven. Teken daarom heen in elk vlak een ander belangrijk ding in je leven. Twee van de dingen moeten dingen zijn waar je energie, een boost van krijgt!
Zoals mijn voorbeeld:
Lastig?
Voor sommigen misschien wel en voor andere misschien niet. Het is ook moeilijk om aan te geven wat centraal staat in je leven. Kijk nog eens naar wat je opgetekend heb, ken je jezelf goed?
Het mooie is dat God zegt dat Hij jou goed kent. Lees maar in Psalm 139
Opdracht 2.
We gaan het moeilijker maken. We gaan onszelf laten kennen door iemand anders.
We gaan in tweetallen uit elkaar. We gaan onszelf in 3 minuten aan elkaar voorstellen. Je verteld je naam en wat je getekend hebt. Je legt dit kort uit en de ander mag hier toelichting bij vragen.
Na de 6 minuten komen we weer bij elkaar en dan zullen we kijken hoe goed we elkaar kennen. We laten 4 of 5 mensen diegene voorstellen met wie ze gesproken hebt. Je moet dus misschien je gesprekspartner aan de groep voorstellen aan de hand van zijn tekening.
Sociale wezens deel 2
We hebben gezien dat de mens een sociaal wezen is. Hij wil relaties aangaan. Met dieren, andere mensen, God. We hebben gezien dat het belangrijk is om onszelf te kennen en de ander te kennen. Als één van de twee onbekend is dan is het onmogelijk om een verband aan te brengen. Dus is een relatie onmogelijk.
Hoe leer je iemand anders kennen? Hoe leert iemand ander jou kennen?
Het kan feitelijk op twee manieren:
1. Observeren
2. Communiceren
Bij observeren leer je iemand kennen door naar hem of haar te kijken. Je beschouwt. Maar je moet raden naar zijn gedachten, verlangens, vragen en beweegredenen. Je leert iemand niet “echt” kennen. Om iemand te kennen, te doorgronden en dus een echte relatie mee op te bouwen is meer nodig. Communicatie.
Een relatie is onmogelijk als er geen middel is om het verband te leggen. Dat middel is bij een intermenselijke relatie communicatie.
Geen communicatie = geen relatie
Een relatie zonder communicatie is niet mogelijk. Daarvoor lopen er zoveel relaties stuk als er geen communicatie meer is. Er is domweg geen sprake meer van een relatie.
Communicatie, de theorie!
Over communicatie tussen mensen is een heleboel te zeggen. Simpel gezegd werkt het als volgt:
Voor het gemak noem ik ze Barbara en Cecilia. Twee namen die niemand hier heeft.
Barbara is degene die zend en Cecilia die ontvangt. Barbara zend een boodschap naar Cecilia, Cecilia ontvangt de boodschap en zendt een boodschap terug aan Barbara. Die boodschap terug noemen ze in de communicatieleer feedback.
Barbara zend en zegt: Hallo Cecilia
Cecilia ontvangt en zegt: Hey Barbara
Boodschap
Barbara Cecilia
Feedback
Let op, communicatie kan zowel met woorden, verbale communicatie, als zonder woorden, non-verbale communicatie. Zogenaamde lichaamstaal. Volgens deskundigen zou dit tot 93% van de communicatie zijn. Deze onderzoeken zijn discutabel maar toch werkt het zo!
We zullen een paar voorbeelden doen:
- Hoe geef je aan dat je je verveeld?
- Of dat je te lang moet wachten?
- Blij?
- Verliefd?
- Verdrietig?
Maar het zit ook in kleine dingen, zoals een hand op je schouder, één waarvan ik niet weet of hij waar is: een meisje of vrouw die aan haar haar gaat friemelen. Gewoon even elkaar aanraken als je elkaar lief vindt. Een stomp op je schouder.
Communicatie werkt altijd zo. De één zend en de ander reageert! Feedback!
Communicatie is geen communicatie als er geen sprake is van feedback op de één of andere manier. Of het nu met woorden is of niet.
Hier zullen we wat proefjes mee doen.
- Kijk allebei naar de grond en zeg om de beurt iets positiefs over elkaar.
- Zeg nu hetzelfde terwijl degene die spreekt de ander aanraakt. Je hand op de ander zijn schouder of zo.
o Merk je het verschil?
- Geef elkaar een hand en feliciteer elkaar om de beurt
- Nu nog een keer maar doe nu je hand boven op de hand van de ander
o Merk je een verschil?
- Zeg wat tegen de ander, de ander mag niet reageren maar draait gelijk zijn hoofd om als je het gezegd hebt
Communicatie is hoorbaar!(in woorden) Is zichtbaar!(in gedrag en houding) Is voelbaar!(kleine aanrakingen)
Communicatie is wederkerig! Dat wil zeggen dat de boodschapper een bericht terugkrijgt en op die manier de ontvanger wordt. Zo ontstaat er een gesprek. Het begin van een verband, een relatie.
En weet je wat het grappige is. Communicatie is nodig om iemand beter te leren kennen. En communicatie gaat makkelijker als je iemand kent. Het één kan niet zonder het ander. Anders wordt de relatie nooit meer dan een wiskundig verband. En deze relatie heeft de mens nodig. Want pas in het juiste verband met God en de mensen om hem heen kan de mens pas volledig tot zijn recht komen.
Sociale wezens deel 3
Vandaag het lastige gedeelte. We hebben gezien dat een relatie rust op twee dingen:
1. Elkaar wederzijds kennen
2. Communicatie
We hebben gekeken hoe dat gaat tussen mensen onderling.
Nu gaan we kijken hoe dat zit t.o.v. God.
Hoe doen we dat een relatie met God aan gaan?
Laten we gewoon in tweeën splitsen:
1. Elkaar wederzijds kennen
God kent jou vanaf het begin, helemaal van buiten en van binnen in.
Zie Psalm 139, maar ook 1 kor 1:26-31, Hij weet wie Hij geroepen heeft.
Rom 8
29 Want die Hij tevoren gekend heeft, heeft Hij ook tevoren bestemd tot gelijkvormigheid aan het beeld zijns Zoons, opdat Hij de eerstgeborene zou zijn onder vele broederen; 30 en die Hij tevoren bestemd heeft, dezen heeft Hij ook geroepen; en die Hij geroepen heeft, dezen heeft Hij ook gerechtvaardigd; en die Hij gerechtvaardigd heeft, dezen heeft Hij ook verheerlijkt.
31 Wat zullen wij dan van deze dingen zeggen? Als God vóór ons is, wie zal tegen ons zijn? 32 Hoe zal Hij, die zelfs zijn eigen Zoon niet gespaard, maar voor ons allen overgegeven heeft, ons met Hem ook niet alle dingen schenken? 33 Wie zal uitverkorenen Gods beschuldigen? God is het, die rechtvaardigt; 34 wie zal veroordelen? Christus Jezus is de gestorvene, wat meer is, de opgewekte, die ter rechterhand Gods is, die ook voor ons pleit
God kent ons al! Beter vaak dan wij onszelf kennen, Hij heeft ons zelf gemaakt.
Wij moeten dus God leren kennen.
Als je de psalmen leest dan merk je dat de schrijver God heel goed kent. Dit zie je bijvoorbeeld ook bij Jona, die niet naar Nineve wilde omdat hij wist dat God Nineve zou vergeven en dat wilde Jona niet. Jona kende God. Dit geldt voor bijna alle mensen in het oude testament. Ze kende God! De één wat minder de ander wat meer.
Ook van Paulus was dit zijn bede. Hij wilde God leren kennen zoals Hij is.
In de Filippenzenbrief heeft Paulus het over het hoogste doel in zijn leven. Zijn roeping was om het evangelie te brengen in gebieden, waar de naam van Jezus nog onbekend was (Hand.9:15; Rom.15:20). Maar toch, succes bij zijn zendingsopdracht was NIET zijn hoogste doel. Wat dan wel?
"... Dit alles om HEM TE KENNEN en de kracht zijner opstanding en de gemeenschap aan zijn lijden..." (Filippenzen 3:10)
Hij wilde niets liever dan dat ook anderen dit geheim steeds beter zouden ontdekken, zoals blijkt uit zijn gebeden voor zijn medegelovigen:
"... opdat God ... u geve de Geest van wijsheid en van openbaring om Hem recht te kennen: verlichte ogen uws harten, zodat gij weet ..." (Efeziërs 1:17-18)
Hoe leer je God dan kennen? Zoals Paulus aangeeft moet God je dan de Geest van wijsheid en openbaring geven om hem recht te kennen.
Het is een heel proces om God te leren kennen. En je kan Hem op vele manieren kennen.
In Romeinen 1:19-20 staat dat we God kunnen kennen als schepper van hemel en aarde, door het werk van Zijn handen.
Iedereen zou God dus als schepper moeten kennen. Iedereen zou het moeten zien. Er is dat besef dat er Iemand is die alles wat we zien om ons heen geschapen heeft.
Zo perfect, zo mooi, ontzagwekkend.
Maar voor ons is er meer. God heeft ons uitgekozen om Hem te leren kennen. Lees maar in Rom 8:29-30. Wij zijn tevoren bestemd tot gelijkvormigheid aan het beeld zijns Zoons. En in vers 15 staat dat wij de Geest van het Zoonschap , door welke wij roepen, Abba, vader.
We zijn ineens van zomaar een wereldburger, een zoon van God geworden. We zijn in een andere relatie komen te staan. We gaan God ineens anders leren kennen.
Hij heeft je geroepen en gaat met je op pad. Net als Abraham, en als Jakob en als Paulus, je gaat op pad met God en gaandeweg leer je hem kennen.
Hoe laat God zich dan kennen aan ons?
1. Door de Bijbelteksten zoals die hierboven staan. Je leert Hem kennen door te lezen hoe David hem kende en hoe Job hem bijvoorbeeld leert kennen. Je leert op deze manier hoe God is. Je leert Zijn karakter kennen.
2. Door te kijken naar Zijn Zoon. Hij is het beeld van de onzichtbare God, als het ware de uitdrukking van God Kol 1:13.
Maar Jezus zegt het zelf ook bijvoorbeeld in Joh 12:4
Jezus drukt het nog sterker uit, dat niemand God kan kennen dan door Jezus
Joh 14:6
6 Jezus zeide tot hem: Ik ben de weg en de waarheid en het leven; niemand komt tot de Vader dan door Mij. 7 Indien gij Mij kendet, zoudt gij ook mijn Vader gekend hebben. Van nu aan kent gij Hem en hebt gij Hem gezien.
Paulus bevestigt dit nog eens in bijvoorbeeld 1 Tim 2:5, er is één middelaar tussen God en mensen, Efe 2:18, in Hem hebben we toegang tot de Vader
Joh 17:6, Jezus heeft Gods naam geopenbaard, door Jezus hebben we toegang tot God, de Vader!
Kortom leven met Jezus!
2. Communicatie
Communicatie tussen God en jou!
Bij Abraham was dat eenvoudig, lees gen 18:16. Abraham sprak met de Heer van aangezicht tot aangezicht. Hij is niet de enige in de Bijbel. De hele Bijbel staat er vol mee. Samuel, Mozes, Jeremia, Noach, Adam, God sprak tot ze.
Wij leven in andere tijden! God laat zich in onze tijd niet meer op deze manier horen. Dat is op zich een studie waard maar daar hebben we nu geen tijd voor.
Hoe communiceert God met ons en hoe kunnen wij dan met God communiceren?
De communicatie gaat in dit geval uit van God. Geen mens zoekt uit zichzelf naar God, Rom 3:11. We hebben al gezien dat God degene is die de gelovigen roept. 1 kor 1:9, gal 5:13, efe 4:4.
Hij communiceert via zijn schepping. Rom 1:19-20, Psalm 8, Matt 6:25-32
Hij communiceert via de Bijbel, Zijn woord. Rom 15:4, 2 Tim 3:16. Door de Bijbel leren we God kennen.
Hij communiceert Non-verbaal. Op een manier, waar je net als bij mensen, alleen erg in hebt als je erop gewezen wordt. Hij leidt alle zaken in je leven, rom 8:28, efe 3:20, Hij geeft vrede en behoedt je gedachten, fil 4:7, Hij is bij je, matt 28:20, fil 4:5. En vooral dat laatste kan heel belangrijk zijn. Voor veel Joden in de concentratiekampen was het een troost om te weten dat God mee ging, dit was het laatste wat ze hadden. Vergelijk het met het volgende: Als vader kan je niks beter doen voor je kind dan er bij te zijn als hij naar de tandarts moet of zijn zwemdiploma haalt.
Maar communicatie was geen communicatie als er geen feedback was. Om te communiceren met God moet er feedback zijn. Reactie dus. Dit hoeft niet gelijk ja en amen te zijn, dit kan een behoorlijke discussie zijn. Maar God wil dat we reactie geven. Ook dit was in het oude testament anders. God riep Samuel en Samuel zei:Spreek want uw knecht hoort. Abraham nodigde de Here bij zijn tent voor een goed gesprek. Bij ons gaat dit ook anders.
Ook hier kun je onderscheid maken in verbaal en non-verbaal.
Verbaal is praten met God. Bidden, in gesprek, danken, zingen, loven. Allemaal manieren om met God te communiceren. En Hij wil dat graag. Fil 4:6, kol 4:2, rom 12:12. en Hij doet meer dan wij denken, efe 3:20. Als je Paulus zijn brieven leest dan zie je dat hij ook voortdurend in gebed is.
Terzijde: Bidden hoeft niet alleen met je ogen dicht en je handen gevouwen. Vaak kan het op de fiets, onder de douche, of tijdens een gesprek met iemand. Gewoon een kort gesprek met God!
Non verbaal is lastiger. Hoe laat je zien dat je iemand mag, dat je Hem vertrouwt, dat je graag bij Hem bent? Hoe zou je dit non-verbaal aan God kunnen laten zien. 1 kor 10:1 is misschien een antwoord, of gal 5:13of efe 4:2 of efe 4:32 of kol 3:9.
Ach, net als het feit dat iedereen op zijn eigen manier laat zien dat hij van iemand houdt. Zo ook zal iedereen op zijn eigen manier reageren en antwoorden op Gods boodschap aan hem of haar.
Het cirkeltje is rond:
Een relatie met God begint op het moment dat God je roept en jij daarop mag reageren. Je gaat in gesprek. Er komt communicatie op gang. Soms gaat dat heel heftig en soms gaat dat op een heel laag pitje. Langzaamaan leer je God kennen. Je gaat merken dat Hij bij je is. Je gaat Zijn aanwezigheid waarderen. Er is sprake van een relatie! Maar wat voor soort relatie wil God met jou en met mij?
Wat is de meest innige relatie die mensen met elkaar kunnen hebben?
Een relatie waar liefde een rol speelt. Een relatie waarin de belangeloze liefde, zoals God die laat zien, de toon zet.
Precies dat is wat Jezus ons meegeeft in mat 22:37
Paulus schrijft het over onze naaste in o.a. rom 13:10 en gal 5:14 en geeft aan dat God mensen roept die Hem mogen liefhebben, o.a. Rom8:28, Efe 6:24 en 1 kor 2:9
Kunnen wij dit uit ons zelf? Nee, maar daar mogen we dan weer voor bidden.
De grote liefde van Christus
Efe 3:14 Om die reden buig ik mijn knieën voor de Vader, 15 naar wie alle geslacht in de hemelen en op de aarde genoemd wordt, 16 opdat Hij u geve, naar de rijkdom zijner heerlijkheid, met kracht gesterkt te worden door zijn Geest in de inwendige mens, 17 opdat Christus door het geloof in uw harten woning make. Geworteld en gegrond in de liefde, 18 zult gij dan samen met alle heiligen, in staat zijn te vatten, hoe groot de breedte en lengte en hoogte en diepte is, 19 en te kennen de liefde van Christus, die de kennis te boven gaat, opdat gij vervuld wordt tot alle volheid Gods.
20 Hem nu, die blijkens de kracht, welke in ons werkt, bij machte is oneindig veel meer te doen dan wij bidden of beseffen, 21 Hem zij de heerlijkheid in de gemeente en in Christus Jezus tot in alle geslachten, van eeuwigheid tot eeuwigheid! Amen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten