Het is 27 juli 1917. De derde slag bij Ieper is in volle gang. Soldaat Thomas Barrat neemt deel aan een verkenningspatrouille.
Ze naderen erg dicht op de Duitse linie
. Ze worden herhaaldelijk bestookt door scherpschutters. Tot 2 keer toe gaat Thomas achter de scherpschutters aan en ruimt er enkel e uit de weg. Als de eenheid zich terugtrekt worden ze ontdekt en er ontstaat een hevig vuurgevecht. Er wordt gezocht naar een vrijwilliger die de terugtocht van zijn makkers wil dekken. Thomas biedt zich aan! Na zijn makkers slaagt ook Thomas erin om zich veilig terug te trekken tot in zijn eigen loopgraaf. Hier slaat echter het noodlot toe en hij wordt getroffen door een ontploffende granaat. De Engelse Soldaat Thomas Barrat stierf op 22-jarige leeftijd, net nadat hij zijn leven had ingezet om dat van zijn kameraden te redden. Hij ontving hiervoor het Victoriakruis, waarbij oa. Het volgende gezegd werd: Tijdens de hele onderneming werd hij zwaar beschoten door machinegeweren en geweren. Zijn geweldige voorbeeld van kalmte en moed ging alle lof te boven.
Dit is natuurlijk maar één van de vele soldaten die zich hebben opgeofferd. Denk alleen al aan de soldaten die in 1944 landen op de stranden van Normandie, of de Russische soldaten die hun leven gaven bij Stalingrad. Zij deden dit zodat anderen in vrijheid konden leven.
Thomas Barrat is maar één voorbeeld, Thomas Barrat werd gedecoreerd voor een daad die elke Christen zou moeten aanspreken: Je leven inzetten voor dat van je vrienden.
Hoe kom ik daar nu bij?
Lees hier Joh 15:13 maar op na. 13 Niemand heeft grotere liefde, dan dat hij zijn leven inzet voor zijn vrienden. Jezus verteld dit tegen zijn discipelen. Natuurlijk doelt Hij hier op het offer dat Hij zelf zal gaan brengen. Er is geen grotere liefde dan die Hij heeft ten toon gespreid. Maar het gaat nog verder. Jezus heeft het hier over vrienden. Maar volgens mij is Hij niet alleen voor zijn vrienden aan het kruis gegaan. Nee, Rom. 5 spreekt over het feit dat Jezus voor ons stierf toen wij nog zondaren en vijanden waren. God en Zijn Zoon Jezus hebben ons kennelijk lief! Anders zouden ze dit nooit gedaan hebben.
God heeft ons lief met onvoorwaardelijke, belangenloze liefde.
Theorie
In het Grieks heeft men meerdere woorden voor ons begrip liefde. De bekendste zijn de volgende drie woorden: eros, philia en agapè.
Eros, waar ons woord erotiek van afgeleid is, gebruikt men speciaal om de seksuele, zintuigelijke liefde mee aan te geven.
Philia(filantropisch) is het algemene woord voor gevoelsliefde. Het heeft de betekenis van: veel houden van, iemand graag mogen, je sterk tot iemand aangetrokken voelen.
Agapè geeft de belangeloze, onbaatzuchtige liefde weer.
En die laatste Agapè, die komt in de bijbel het meest voor. Als er geschreven wordt over de liefde gaat het bijna altijd om de belangeloze, onbaatzuchtige liefde. Het is voor diegene die het geeft zonder belangen en zonder baten. D.w.z. hij hoeft er niets voor terug.
Duidelijk!
Dus als Jezus zegt, heb God lief boven alles en uw naaste als uzelf, Matt 22:34. Dan spreekt Hij over Agapè! Dus belangeloos en zonder iets er voor terug te willen. Ook Paulus spreekt over deze liefde in onder andere gal 5:13 en Rom 13:8. Hij roept ons op om elkaar op deze wijze lief te hebben. Dat is nogal wat. Moeten we dan allemaal ons leven inzetten om te laten zien dat we elkaar lief hebben? Nee, gelukkig is dat alleen de uiterste consequentie. Dan denk ik bijvoorbeeld aan wanneer de Titanic zou zinken en jij bent toevallig aan boord.
Nee, Paulus beschrijft in 1 Cor 13 precies hoe de liefde, Agapè, in elkaar steekt.
1 Korintiërs 13,1-13
4 De liefde is lankmoedig, de liefde is goedertieren, zij is niet afgunstig, de liefde praalt niet, zij is niet opgeblazen, 5 zij kwetst niemands gevoel, zij zoekt zichzelf niet, zij wordt niet verbitterd, zij rekent het kwade niet toe. 6 Zij is niet blijde over ongerechtigheid, maar zij is blijde met de waarheid. 7 Alles bedekt zij, alles gelooft zij, alles hoopt zij, alles verdraagt zij. |
Vrij vertaald staat er dat de liefde ..:
· Geeft niet op, kan wachten is geduldig en geeft ruimte
· Vergeldt geen kwaad met kwaad maar met goed, negeert een ander niet
· Is niet jaloers
· Heeft het niet steeds over zichzelf
· Vindt zich niet beter dan de ander
· Heeft respect voor de gevoelens van anderen
· Het gaat om de ander
· Niet moe wordt, ze voelt zich niet te kort gedaan of is niet gegriefd
· Kan dingen laten rusten en over zaken heen stappen
· Is niet blij als de dingen voor een ander fout lopen.
· Is blij met echtheid, juistheid
· Kan overal overheen stappen
· Is niet wantrouwig
· Is zeker van de afloop
· Loopt niet weg als het moeilijk wordt
Er zijn meer plaatsen in de bijbel waar heel praktisch staat hoe de liefde werkt. Je kan het ook zien in het leven van de personen in de Bijbel hoe het werkt. Jezus die op het kruis nog vergeving vraagt voor degene die Hem daar gehangen hebben. Jozef, die in alles niet zijn broers terug wil pakken. Abraham, die Lot eerst laat kiezen. David, die Absalom niet wil doden. Paulus, die de gevangenbewaarder van Fillipi redt van het plegen van zelfmoord.
Geen woorden maar daden!
Dat ga ik eens even doen! Dat liefhebben! Ik denk dat ik na de eerste aanvaring met één van mijn collega’s er achter kom dat dat niet zo eenvoudig is. Dingen laten rusten, geen kwaad met kwaad vergelden, niet jaloers, ik kan ze allemaal wel opschrijven. Dat gaat mij niet lukken!
Gelukkig staat in de Galatenbrief het antwoord hierop. Gal 5:13:26. Hierin staat dat als we ons door de Geest laten leiden er ook vruchten zullen komen uit die Geest. En één van de vruchten van de Geest is liefde.
Ik wil eindigen met een gedeelte uit de eerste brief van Johannes, Joh 4:1-21. In dit gedeelte staan hele bijzondere dingen. Je moet het maar eens lezen en op je in laten werken. Ik wil alleen vers 7 hier noemen.
7 Geliefden, laten wij elkander liefhebben, want de liefde is uit God; en een ieder, die liefheeft, is uit God geboren en kent God.
De liefde is niet van ons zelf. Hij is uit God! En alleen vanuit God’s liefde zijn wij in staat om Zijn liefde te beantwoorden, naar Hem en naar onze naaste toe.