maandag 4 maart 2013

Feesten des Heren.



Leviticus 23:4-44   Feesten des Heren


In het bovenstaande stuk wordt gesproken over de feesten des Heren.


Dit zijn achtereenvolgens:

1.       De 1e maand, op de14e der maand, in de avondschemering(lett. Tussen de avonden) Pascha voor de Here. Op de 15e dag, het feest van de ongezuurde broden voor de Here. 7 dagen ongezuurd brood. Op de 1e en de 7e dag een heilige samenkomst en op beide geen slaafse arbeid. Daags na de eerste sabbat zult gij de eerstelingsgarve voor het aangezicht des Here bewegen.

2.       Na het bewegen van de eerstelingsgarve zult gij tellen, 7 volle weken. Tot de dag na de 7e sabbat, 50 dagen. Een nieuw spijsoffer voor de Here. 2 beweegbroden, gezuurd zullen zij gebakken worden. Eerstelingen voor de Here. Op deze dag zal er een heilige samenkomst zijn, generlei slaafse arbeid. Let op dit detail! De rand van het veld wordt niet afgemaaid t.b.v. de arme en de vreemdeling.

3.       In de 7e maand op de 1e dag der maand, een rustdag, aangekondigd door bazuingeschal. Een heilige samenkomst en generlei slaafse arbeid. Op de 10e dag van de 7e maand is het verzoendag. Een heilige samenkomst, generlei slaafse arbeid en u zult zich verootmoedigen. Op die dag generlei arbeid, want het is verzoendag. Op de 15e dag van de 7e maand begint het Loofhuttenfeest. 7 dagen lang. Op de 1e dag een heilige samenkomst en generlei slaafse arbeid. Op de 8e dag een heilige samenkomst en generlei slaafse arbeid. 7 dagen lang zult u in loofhutten wonen.




Israël moest deze feesten als altoosdurende inzettingen vieren. Dit was het gedenken van, het danken voor en het vooruitzien naar.


Israël dacht terug aan het feit dat God hen met machtige hand had uitgeleid. Israël dankte tijdens de feesten voor de oogst die God hen rijkelijk had gegeven en Israël keek, misschien zonder het te weten uit naar de dingen die God ging, gaat, vervullen.

Als we in de evangeliën lezen, dan kun je lezen dat Jezus tot in het detail het Pascha vervuld. Tot op het uur nauwkeurig is Hij het perfecte paaslam, waar al die jaren naar verwezen was. Ook het wekenfeest, wat wij als Pinksteren kennen, werd vervuld. Hier werden de eerstelingen van de oogst aan de Here getoond. Let op dat het hier in tegenstelling tot het Pascha om gezuurd brood gaat, wat aangeeft dat dit brood met zonde doorzuurd is.


Wat is er logischer dan dat Jezus, na de 2 eerste feesten te hebben vervuld, precies op de dag en op de minuut, Hij het laatste feest ook vervuld op de dag en het uur nauwkeurig.


Het 3e feest van de Here wordt vooraf gegaan door bazuingeschal! Een mooier begin van het laatste feest kun je je niet bedenken. Vooral als je beseft waar deze bazuinen op terug verwijzen. De wetgeving op de Sinai. Zie lev 19:17. Hier klonk ook zeer luid bazuingeschal, waarna God afdaalde op de Sinai. De bazuin geeft aan dat God afdaalt!



·         * Frappant hieraan is dat deze op de 1e dag van de 7e maand valt. Anders dan bij ons, wij weten al van te voren wanneer de nieuwe maand begint, moest Israel aan de hand van het zien van de nieuwe maan bepalen of de nieuwe maand is begonnen. Het is een dag en een uur dat niemand van te voren kan bepalen.

·         * Tussen het feest van de ongezuurde broden en het Loofhuttenfeest zit een half jaar tijdsverschil. Dit impliceert dat er ook 3 en een half jaar tijdsverschil tussne kan zitten, of een tijd, tijden en een halve tijd of 1260 dagen.     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten