maandag 11 maart 2013

Jezus, Heer en Gezalfde!

Hieronder mijn tekst van de bijbelstudie van zaterdag 9 maart. Ik ben niet zo van het voorlezen. Ik heb het verhaal van David bijvoorbeeld uitgebreid verteld, omdat ik er zo'n mooi beeld in vind liggen. Daarnaast heb ik het begrip Heer uit proberen te leggen aan de hand van het verhaal van Robin Hood. Hij bleef in Engeland achter terwijl zijn heer, Richard Leeuwenhart naar het heilige land vertrekt. Vervolgens probeert de broer van Richard, Jan, op allerlei manieren macht uit te oefenen over de onderdanen van Richard. Ook hier schuilt een mooi beeld in.Deze avond was nodig in aanloop naar de volgende. Op deze avond wil ik stilstaan bij Pasen. Pasen kun je niet begrijpen zonder dat je weet hebt van het feit dat heel de Bijbel spreekt van Gods Zoon. Dat Hij het levend geworden Woord is.




Here Jezus Christus!

Iedere keer als ik in de zondagschool ga vertellen over de Here Jezus, vraag ik aan de klas waar ze in de Bijbel over Hem kunnen lezen. Ze weten het niet altijd direct, maar uiteindelijk komen ze altijd wel met het antwoord dat we in de evangeliën moeten lezen. Daar staat geschreven over de Here Jezus! Natuurlijk is dit antwoord juist, maar ik kom er steeds weer achter dat het eigenlijk niet het goede antwoord is.

De hele Bijbel
Het is niet het goede antwoord, want de hele Bijbel spreekt over de Here Jezus! Hieronder zomaar een paar voorbeelden:
·          verwijzingen:
o        Gen 3:15 En ik zal vijandschap zetten tussen u en de vrouw, en tussen uw zaad en haar zaad; dit zal u de kop vermorzelen en gij zult het de hiel vermorzelen. Dit gedeelte spreekt van Jezus en hoe Hij de slang, de tegenstander, heeft verslagen.
o       Psalm 110 4 De HERE heeft gezworen en het berouwt Hem niet: Gij zijt priester voor eeuwig, naar de wijze van Melchisedek. In vers 1 wordt beschreven hoe Zijn vijanden tot een voetbank worden gemaakt, waarna in vers 4 wordt bevestigd hoe Hij priester is voor eeuwig. Dit priester zijn wordt in de Hebreen brief hoofdstuk 4 en 5 bevestigd
·       Voorzeggingen:
o       Jesaja 61:1-11 De geest des Heren Heren is op mij. Dit leest Jezus in de synagoge en geeft daarbij aan dat heden dit Schriftwoord voor hun ogen is vervuld, zie luc 4:18
o       Maar de dag der wrake, uit vers 2  staat bijvoorbeeld ook beschreven in Zacharia 14:4, Zijn voeten zullen te dien dagen staan op de olijfberg!
·       Schaduwbeelden
o       Jozef die een redder van de toenmalige wereld werd nadat hij eerst geleden had, zoals Jezus later de redder zal zijn van heel de mensheid.
o        David die het volk verloste door Goliath te verslaan. Het volk werd gered door David zijn geloof, niet door het geloof van het volk in David. Daarvoor was hij al tot koning gezalfd,  terwijl Saul nog de zichtbare koning was. Wat een geweldig beeld van Jezus is,  ogenschijnlijk regeert er nog iemand anders, terwijl wij mogen weten dat Hij alle macht in de hemel en op aarde heeft.
o       Feesten van de Here, zoals ze in leviticus 23 genoemd staan. Jezus vervuld het Pascha en pinksteren tot op de dag en het uur.
o       Melchisedek.  Zijn naam betekent rechtvaardige koning! Een beeld van hoe de messias zou zijn. De Rechtvaardige Koning!
o       Abraham en Izaak.  In het feit dat Abraham op weg moest gaan om zijn zoon, zijn enige,  te offeren.  God blijkt uiteindelijk zelf in het offer te voorzien. Op dat moment een ram, maar met een vooruitblik naar wat Hij later met Zijn zoon ging doen op Golgotha.
o       Jona, die drie dagen en nachten in de vis verborgen zit. Zo is onze Heer drie dagen en drie nachten in het graf.

Dit zijn maar een paar voorbeelden, zomaar lukraak gekozen. Maar ik zou er honderden kunnen noemen. Heel de Schrift spreekt van Jezus, onze Heer, de gezalfde!
*je hebt het goed gezien, ik heb geen enkele tekst uit het nieuwe testament genoemd, maar hier geldt hetzelfde voor. Deze teksten wijzen allemaal terug naar Hem.

Here Jezus Christus

De hele bijbel gaat direct of indirect over Hem.  Dan moet Hij wel heel belangrijk zijn!

Dat is ook zo! Eén van de dingen waar dit uit blijkt zijn de titels die wij gebruiken voor Hem. Je zegt ze denk ik zonder er over na te denken. Here Jezus Christus.

Jezus
Jezus is zijn naam! Toen Jezus geboren werd moest Maria Hem deze naam geven, zie luc 1:31.
Maar let op, dit is de Griekse variant van Zijn naam. Hij was geen Griek en Zijn ouders spraken ook geen Grieks. Nee, Hij werd in het Hebreeuws geroepen. In het Hebreeuws klinkt zijn naam als Yeshua en betekent Jahweh is redder!
Er is nog iemand in de bijbel die hetzelfde heet, nl. Jozua, dit is degene die het volk het beloofde land in mocht brengen.
Jezus kwam en maakte daarbij zijn naam waar! Jahweh is redder! Eerst voor de gelovigen maar uiteindelijk voor alle mensen (1 tim 2:4)

Here
Vroeger vatte ik dit altijd op als een soort koosnaampje. Zonder Here vond ik Jezus altijd zo hard klinken. Here maakte Hem voor mijn gevoel liever. Ik denk dat ik er naast zat. Here geeft een rangorde aan, een hiërarchische structuur. Het geeft aan hoe je zelf staat ten opzichte van Hem. Hij is de Heer en jij de dienstknecht.  Het zegt namelijk iets over jezelf als je de ander heer noemt.
Laten we eens een aantal Schriftplaatsen hierover bekijken om te bekijken wat je hier vind over het Heer zijn van Jezus?
Matt 28:18 wat zegt Jezus hier over zichzelf?
Luc 6:46-49 Wat zegt Jezus hier over het feit dat je Hem Here noemt?(mat 6:24) En wat zegt Paulus hierover? 2 Tim 2:19
1 kor 12:3 Wat zegt het over iemand als hij Jezus Heer noemt?

Er zijn nog veel meer Schriftplaatsen te vinden die bevestigen dat Jezus Heer is. Het wil dus heel wat zeggen als je zegt: Mijn Here Jezus! Dat is niet goedkoop. Geen koosnaampje, nee erkennen dat Hij jouw heer en meester is, erkennen dat Hij boven jou staat en jij ondergeschikt bent. Erkennen dat Hij Heer is in de hemel en op aarde. Erkennen dat eens alle knie zich zal buigen en alle tong zal belijden. Paulus beschrijft dit heel beknopt in Rom 14 1-12.

Plichten maar ook rechten
Dat is één kant van het verhaal. Het feit dat Hij Heer is over alles, maakt dat jij ook op een bijzondere positie komt te staan. Jij bent geroepen door Hem. Voor jou geldt dat je slechts aan één Heer, aan Hem, hoeft te voldoen. Aan Hem die je vrijgemaakt heeft, waardoor er geen veroordeling meer is. Aan Hem die in Zijn liefde voor jou gestorven is en opgestaan. (Rom 8)
Omdat je van Hem bent kan niets en niemand anders aanspraak maken op jou! Niemand mag jou oordelen! Je bent voor Zijn rekening! Hier kan je uit leven, leven in de vrijheid waarin Hij je gesteld heeft! 

Voor mij is dit een reden om mijn knieën te buigen en Hem met recht Heer te noemen!


Christus
We zijn zo gewend om Hem Christus te noemen.  Dat werd de herders al verteld, luc 2:11, u is heden de Heiland geboren, namelijk Christus, de Here, in de stad van David. Aan Simeon was het ook duidelijk gemaakt in vers 26 dat hij de Christus des Heren zou zien voordat hij dood zou gaan. Simeon zag de Christus en profeteerde over Hem.
Petrus belijdt dit tegenover Jezus wanneer hij zegt: gij zijt de Christus Gods(luc9:20)

Wat bedoeld Petrus nu eigenlijk wanneer hij dit zegt.  In het Johannes evangelie staat dat hij zegt: Gij zijt de Heilige Gods. Dit lijkt tegenstrijdig!
Onderzoek
In het Grieks staat er voor Christus het woord CHRISTOS, in gewoon Nederlands betekent dit gezalfde.  De engelen zeggen dus eigenlijk dat heden de Heiland is geboren, namelijk de gezalfde, de Here. In Johannes 6:69 staat namelijk datzelfde woord CHRISTOS, maar daar wordt het vertaald met heilige. Er staat dus gezalfde.

Zalven kennen we uit het oude testament. Als je het verhaal van David en Saul voor de geest haalt, dan herinner je je, dat David de gezalfde des Heren niet wilde doden. David noemt Saul steeds de gezalfde des Heren. 
 
Wanneer of waarom werd iets of iemand gezalfd? Zie voor het antwoord lev 8:10-12, num 7:1, 1 sam 16:13(Let eens op wat Samuel denkt in vers 6)

Ik hoop dat je hebt ontdekt dat iets of iemand gezalfd wordt om hem te heiligen(Heiligen wil zeggen dat iets apart wordt gezet voor een bepaalde taak) David kreeg als taak koning zijn, Aaron kreeg als taak priester zijn.

Het grappige is dat op deze plaatsen in het oude testament het woord mshch wordt gebruikt. Wat je uitspreekt als messias. Simeon wachtte ook niet op de Christus, maar op de Messias. Net als de herders. Dat er een verband is tussen Messias en Christus kun je lezen in Johannes 1:42, waar staat: Wij hebben gevonden de Messias, wat betekent: Christus.  In Johannes 4:25 staat iets dergelijks. Kennelijk was de Messias, de gezalfde!
Jezus is de gezalfde van God!

Jezus is De gezalfde van God. In Handelingen 10:38 kun je lezen dat Hij met Heilige Geest en met kracht gezalfd is, wat gebeurde bij zijn doop in de woestijn. Hij is door God gezalfd voor een speciale taak.

Door zijn kruisdood en opstanding is Hij geworden:
-          1 tim 2:5 …er is één middelaar tussen God en mensen, de mens Christus Jezus
-          1 Kor 15:25…Hij moet als koning heersen totdat alles aan Hem onderworpen is
Hij is gezalfd om uiteindelijk Koning en middelaar te zijn.


Samenvattend

Here – Geeft de plaats aan die Hij voor jou in neemt. Jouw verhouding tot Hem. Hij is jouw Heer! Je hebt slechts Hem te voldoen en slechts Hij mag je oordelen.

Jezus – Yeshua – Geeft aan dat Jahweh redder is.

Christus – gezalfde – Geeft zijn door God gegeven plaats aan. Hij is vanaf het begin door God apart gezet, om uiteindelijk de hele mensheid te dienen als koning en middelaar, om ons zo weer aan Gods Vader hart te brengen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten