maandag 25 maart 2013

Here Jezus Christus, ons paas-lam



Hieronder staat de tekst van mijn bijbelstudie van 23 maart jl. Met name de filmpjes en de link naar wat Jezus heeft gedaan sprak erg aan. Daarnaast ben ik wat dieper ingegaan op wat kruisigen eigenlijk inhoudt en waarom het zo bijzonder was dat Jezus zijn benen niet werden gebroken. Hij vervulde de schrift! 
Wat mijzelf nog steeds aanspreekt is Psalm 22 en de dramatische wending halverwege de Psalm. in het midden van de gemeente zal ik U lofzingen. Jezus is het middelpunt van de gemeente! 


Vorige keer hebben we gekeken naar de titels van onze Heer Jezus Christus. Wat het betekent als je deze gebruikt, wat je daarmee zegt. We hebben gezien dat de hele Bijbel naar Hem verwijst. Indirect of direct!

Ik wil daar vandaag mee verder gaan en laten zien dat Jezus zijn leven, met name Zijn bediening één aaneenschakeling is van de vervulling van de schriften. Johannes schrijft dat als je alles wat er te melden is over Jezus op zou schrijven, de wereld te klein zou zijn om al deze boeken te bevatten. Ik beperk me daarom tot het scharnierpunt van onze geschiedenis. Het heilsmoment voor heel de mensheid! Het moment waarop God een dramatische omwenteling in het lot van deze wereld teweeg bracht. De vrijkoping van deze wereld door de dood en opstanding van Zijn enig geboren Zoon, onze Here Jezus Christus.

Pasen!
We gaan dit doen vanuit het feest wat de Joden vieren, al meer dan 3000 jaar lang en waar bij ons het paasfeest uit voort gekomen is. Het feest van de ongezuurde broden. In Exodus 23:14 lezen we dat de Joodse mannen 3-maal per jaar voor de Here moeten verschijnen. Deze opsomming begint met het feest der ongezuurde broden in de maand Abib, want toen leidde God het volk uit Egypte.
In Exodus 12:1-28 lezen we hoe dat in zijn werk ging.

Stop – Klik op de volgende link als je je afvraagt of het echt gebeurd is.

            Of

Op deze video’s is te zien waar de Israelieten door de Rode Zee trekken en waar de berg Sinai zich bevind.

In het verhaal van de uittocht in Exodus 12 vallen een aantal zaken op:
·         Abib zal de eerste maand van het jaar zijn
·         Op de 10e dag een 1-jarig gaaf lam van het mannelijk geslacht in huis
·         Op de 14e dag zult gij het slachten in de avondschemering(lett. Tussen de avonden). Dit is voordat de 15e begint.
·         In de nacht zult gij het vlees eten met ongezuurd brood
·         Waar het bloed is zal het verderf voorbij gaan
·         7 dagen lang ongezuurd brood
Leviticus 23:10
·         Daags na de Sabbath zal de eerstelingsgarve voor de Here bewogen worden

God leidde zijn volk uit Egypte! Hij bracht ze door de Rode Zee en bracht ze bij Hem, op de berg Sinai!
Jezus leidde de mensheid uit een situatie van zonde en dood, door zijn sterven en opstaan weer terug naar God, de Vader!

Stop – Goed om te beseffen!
·         Een joodse week kent 7 dagen
·         De eerste dag is onze zondag en de laatste dag is onze zaterdag. Bij de Joden is dit de Sabbat. Een feestdag voor de Here. Zie leviticus 23:3
·         Een Joodse dag begint na zonsondergang

Als je gaat lezen in het Johannes evangelie, dan zal je zien dat Jezus de laatste week voor Zijn dood volgens Exodus 12 verloopt.

·         Op de 10e van de maand wordt Hij, Het Lam, in huis genomen. Hiermee vervuld Hij tevens de profetie uit Zacharia 9:9.
·         Hij is een gaaf lam, dit wordt bevestigd door Pilatus. Pilatus vindt geen schuld in Hem, joh 18:38
·         Hij sterft, wordt geslacht op de 14e Nissan, tussen de avonden. Op het tijdstip dat de overige pesachlammeren ook geslacht en bereidt worden gemaakt voor consumptie.
·         Zijn beenderen worden niet gebroken, volgens Exo 12:46 mocht dit niet!
·         Zijn kleren worden verloot Psalm 22:19
·         Daarna volgt het feest van het ongezuurde brood en wordt de eerstelingsgarve voor God bewogen.

Stop – Zuurdeeg is een teken van zonde! Het feest van de ongezuurde broden draait om ongezuurd brood. Jezus is zonder zonde! Ongezuurd.
Dit in tegenstelling tot het wekenfeest, Pinksteren. Hier worden ook eerstelingsgarven voor de Here bewogen. Echter dit keer van gezuurde broden. Ook dit feest draait dus om eerstelingen. Zijn gemeente, zij zijn niet zonder zonde. Zij zijn gezuurd en Hij ziet ze aan als ongezuurd!


Zo zou de maand Abib eruit kunnen hebben zien in die week, 2000 jaar geleden.
Jezus heeft zijn intocht op de 10e
Hij sterft op de 14e Nissan
En staat op op de weeksabbat
Daarmee maakt Hij waar wat Hij zegt in Matt 12:40, dat Hij als een teken 3 dagen en 3 nachten in de hart van de aarde zou zijn.

Jezus bewees door vervulling van het Pesachfeest dat Hij het was waar het allemaal om draaide en draait. Hij bewees de Gezalfde te zijn om te worden de Heer over alles en iedereen.

Paulus bevestigd dit in 1 Cor 5:7
Uw roem deugt niet. Weet gij niet, dat een weinig zuurdeeg het gehele deeg zuur maakt? Doet het oude zuurdeeg weg, opdat gij een vers deeg moogt zijn; gij zijt immers ongezuurd. Want ook ons paaslam is geslacht: Christus. Laten wij derhalve feest vieren, niet met oud zuurdeeg, noch met zuurdeeg van slechtheid en boosheid, maar met het ongezuurde brood van reinheid en waarheid.


En door voor ons het paaslam te zijn, mogen wij leven! Hij heeft ons vrijgekocht! En niet alleen ons, maar heel de mensheid! Hij heeft de dood overwonnen.

Rom 5:18 Derhalve, gelijk het door één daad van overtreding voor alle mensen tot veroordeling gekomen is, zo komt het ook door één daad van gerechtigheid voor alle mensen tot rechtvaardiging ten leven.En zo  en door deze ene daad van gerechtigheid is het voor  voor alle mensen tot rechtvaardiging en leven gekomen is

Ook nu weer wil ik mijn knieën buigen en van harte beamen U, Yeshua, U bent Heer en Gezalfde!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten